Toitumine

Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) andmetel on 80% südame-veresoonkonnahaigustest ennetatavadtasakaalustatud toitumine, regulaarne füüsiline aktiivsus ja tubakatoodetest hoidumine aitavad vähendada südamehaigustesse haigestumise riski.


Maailma Terviseorganisatsiooni toitumissoovitused:

  • Täiskasvanutel on soovitatav süüa vähemalt 400 g puu- ja juurvilju päevas.
  • Piirake suhkru tarbimist, sealjuures toitu ja jooke mis sisaldavad suhkrut.
  • Vähendage soola tarbimist. Liigne naatriumi tarbimine tõstab vererõhku, mille tagajärjeks on südamehaiguste riski suurenemine. Soovitatav on süüa alla 5 g (umbes üks teelusikatäis) soola päevas. Oluline on meeles pidada, et palju soola jõuab meie toidulauale töödeldud toidust (nt valmistoidud, peekon, salaami, sink, juust, soolased näksid jm).
  • Piirake transrasvade ja küllastunud rasvhapete tarbimist ning tarbige rohkem küllastumata rasvhappeid. Loe lähemalt, millised rasvad on tervisele kahjulikud ja millised kasulikud.

Tasakaalustatud toitumine aitab vähendada lisaks südamehaiguste tekkeriskile ka kasvajate, insuldi ja diabeedi tekkeriski. Samuti aitab see püsida tervislikus kehakaalus.

Loe lähemalt, millised toidud on südamesõbralikud südame-veresoonkonnahaiguste korral.

Terviseprobleemide korral küsige toitumisalast nõu oma arstilt.

 

Loe lisaks:

Soola tarbimine ja soolakalkulaator

Doktor Viigimaa avaldab, milline sümptom annab märku lähiajal ähvardavast südameinfarktist

 

Tasakaalustatud toitumine aitab vähendada lisaks südamehaiguste tekkeriskile ka kasvajate, insuldi ja diabeedi tekkeriski. Samuti aitab see püsida tervislikus kehakaalus.